Podtatranskí skauti budú oslavovať tak, že darujú krv

18.02.2009 Kežmarok

Vrbov 18. februára (TASR) - Skauti z Podtatranskej skautskej oblasti oslávia 22. februára svoj sviatok, ktorý po celom svete nazývajú dňom sesterstva, hromadným darovaním krvi.
"V tomto roku pripadá sviatok na nedeľu, kedy skauti po celom svete budú organizovať rôzne podujatia, mnohé s dobročinným charakterom. U nás pod Tatrami budeme oslavovať darovaním krvi. Odber pripravil oblastný skautský kňaz Andrej Legutký vo Vrbove v okrese Kežmarok a začne sa dopoludnia, " informoval dnes TASR dlhoročný aktívny skaut Martin Gallik.
Dodal, že službou pre druhých sa môžu skauti zapojiť nielen do celosvetového dňa sesterstva, ale naplniť tak aj "podstatu snahy spraviť aspoň jeden dobrý skutok denne. Takýto skutok môže darovať mnoho ďalších dní života tým, ktorí to budú potrebovať najviac".
Ako konštatoval farár Legutký, po prvýkrát pripravili hromadný odber krvi pred štyrmi mesiacmi. Išlo o akýsi pilotný projekt, pokus, či sa iniciatíva stretne s pochopením a odozvou predovšetkým v radoch mladých veriacich. Krv vtedy darovalo dvadsať ľudí, medzi nimi viacero prvodarcov.
 

Vyberte región